Uitvoeraangifte doen? Uitleg over de taken van een expediteur

Het doen van een uitvoeraangifte is noodzakelijk wanneer je vanuit een EU-land goederen wil vervoeren naar zogenaamde derde landen. Dit zijn landen die dus niet bij de Europese Unie horen. Met deze aangifte maak je kenbaar dat je de te exporteren goederen onder een bepaalde douaneregeling plaatst. Je geeft de goederen door de uitvoeraangifte dus aan bij de douane. In dit artikel vertellen we je meer over deze aangifte en wat erbij komt kijken. Ook bespreken we waarom het verstandig is om deze uitvoeraangifte door een expediteur te laten doen.

Waarom uitvoeraangifte doen?

Het doen van uitvoeraangifte is verplicht en het is daarom zaak om dit goed te regelen. De informatie uit de aangifte wordt allereerst gebruikt om de goederen te kunnen controleren. Zo weet het land waar de goederen binnenkomen welke goederen zij kunnen verwachten en of deze veilig zijn. Daarnaast gebruikt het Centraal bureau voor de Statistiek de gegevens uit de aangiftes, om de Europese handel in kaart te brengen. Ten slotte is de uitvoeraangifte het bewijs dat de goederen inderdaad de Europese Unie verlaten en dat daarom het 0% tarief gehanteerd mag worden.

 

Waarover moet de expediteur beschikken?

Een uitvoeraangifte kan, afhankelijk van de omstandigheden, elektronisch, mondeling of door enige handeling gedaan worden. Het maken van een uitvoeraangifte kan vrij ingewikkeld zijn en bovendien heb je te maken met vaak veranderende regelgeving. Een expediteur dient daarom altijd goed op de hoogte te zijn van alle regelgeving. Om die reden kiezen veel bedrijven ervoor om de uitvoeraangifte uit te besteden aan een professional. De expediteur die de uitvoeraangifte doet moet een vergunning hebben van de douane, beschikken over het softwarepakket AGS en gevestigd zijn in de EU. Het uitbesteden van de uitvoeraangifte is goed mogelijk, doordat de uitvoeraangifte in bijna alle gevallen op afstand gedaan kan worden.

 

De taken van expediteur

Allereerst moet de expediteur die de aangifte verzorgt dus goed op de hoogte zijn van alle regelgeving. Zowel praktische als theoretische expertise is vereist. Daarnaast moet de expediteur uiteraard overzicht kunnen houden en goed kunnen plannen. De uitvoeraangiftes moeten op het juiste moment gedaan worden, zodat goederen die bijvoorbeeld kunnen bederven niet te lang blijven staan. Ook moeten zendingen altijd op tijd aan kunnen komen bij de klant. Bij onverwachte gebeurtenissen moet een expediteur dus flexibel zijn en snel kunnen schakelen. 

 

Ben jij op zoek naar een goede expediteur en wil je meer informatie over het uitbesteden van de uitvoeraangiftes? Neem dan nu vrijblijvend contact met mij op. Ik vertel je graag wat ik voor je kan betekenen!