Wat is een expediteur? Betekenis en uitleg

Wie internationaal goederen transporteert, dient aan de nodige voorschriften en regelgeving te voldoen. Wie bijvoorbeeld een transport Duitsland gepland heeft staan, krijgt daarbij te maken met de nodige formaliteiten. Om hieraan op de juiste wijze te voldoen, dien je te beschikken over de nodige specialistische kennis. Beschik je niet over de juiste kennis en expertise of heb je geen tijd om je hierin grondig te verdiepen? Schakel dan een expediteur in. Deze neemt voor jouw bedrijf het gehele proces uit handen.

Antwoord op de vraag: “Wat is een expediteur?”

Wat doet een expediteur? Anders dan een vervoerder, houdt een expediteur zich bezig met het gehele proces rondom internationaal goederenvervoer. Een expediteur is iemand die het gehele transportproces uithanden neemt en zorgt dat alle formaliteiten op de juiste wijze worden afgehandeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van de nodige vergunningen en het vervullen van eventuele vereisten van de douane. Maar ook het onderhandelen van prijzen bij het boeken van ladingen, de organisatie van groupage van kleine deelladingen en de coördinatie tussen alle betrokken partijen, wordt afgehandeld door een expediteur. 

Waarom kiezen voor een expediteur?

De internationale transportwereld is erg complex. Wie steeds over de juiste kennis en informatie wil beschikken omtrent douaneformaliteiten, vergunningen en andere regelgeving, is hieraan veel tijd kwijt. Zeker wanneer internationaal transport niet de hoofdactiviteit van een bedrijf is, is het bijna ondoenlijk om dergelijke transporten volledig zelf te organiseren. Om tijd en kosten te besparen, kunnen deze bedrijven zich daarom beter richten tot een expediteur. Op deze manier zijn deze bedrijven verzekerd van een goed lopend transport, waarvoor zij zelf slechts minimale inspanningen hoeven te leveren. Bovendien kunnen expediteurs door hun uitgebreide netwerk vaak eenvoudiger communiceren met een groot netwerk, meer flexibiliteit leveren en betere prijsafspraken maken. 

Vrachttransport uitbesteden aan een expediteur; ook kleine ladingen

Zeker wanneer het vervoeren van goederen niet de hoofdactiviteit van het bedrijf is, zal je niet altijd volle containers willen vervoeren. Wanneer je gebruik maakt van de hulp van een expediteur, is het echter ook mogelijk om kleinere ladingen te vervoeren. Door gebruik te maken van het netwerk van een expediteur kan je tegen een scherpe prijs deelladingen laten vervoeren. Of je nou een gedeeltelijke lading wilt vervoeren naar Oostenrijk, Engeland, Duitsland of bijvoorbeeld Scandinavië: een expediteur neemt voor jouw bedrijf het gehele proces uit handen en zorgt voor een gunstige prijs.

Wil je meer informatie over de diensten en services die expediteur Erik Hagens jouw bedrijf kan bieden? Neem dan nu vrijblijvend contact op. Dan krijg je meer informatie en een persoonlijk advies!