Transport uitbesteden of zelf uitvoeren? Een keuzegids

Veel bedrijven worstelen met de vraag of zij het transport al dan niet moeten uitbesteden. Enerzijds willen zij graag grip houden op de logistieke processen, anderzijds willen zij het transport graag effectief en professioneel organiseren. Wanneer bedrijven ervoor kiezen het transport uit te besteden aan een ervaren expediteur, doen zij dit vaak met name zodat zij zich kunnen blijven focussen op de kernactiviteiten van het bedrijf. In plaats van alles zelf in handen te houden, kiezen zij ervoor het werk uit te besteden aan partijen die hierin echt goed zijn. Een dergelijk besluit moet echter niet overhaast genomen worden. Beide opties, uitbesteden of zelf uitvoeren, kennen namelijk voor- en nadelen. 

Kiezen voor eigen vervoer

Veel bedrijven besteden het transport uit, zodat het hele proces door een professionele partij kan worden afgehandeld. Echter zien we ook een andere trend in vervoersland. Zo zijn er de afgelopen jaren grote bedrijven geweest die het logistieke proces weer in eigen handen namen. Het voordeel hiervan was dat zij de touwtjes weer volledig in handen kregen. Elektronicagigant Coolblue koos hier bijvoorbeeld voor zodat zij hun missie, de klant blij maken, nog beter konden gaan uitvoeren. Door gebruik te maken van een eigen bezorgdienst kunnen zij nu nog meer nadruk leggen op die aspecten van klantbeleving die zij het meeste waarde toekennen. Voor kleine en middelgrote bedrijven is het echter vaak ondoenlijk om betaalbaar eigen vervoer te realiseren, met hetzelfde kwaliteitsniveau als dat een expediteur kan bieden. 

Kiezen voor uitbesteden transport

Zelf het transport regelen vereist de nodige investeringen. Zeker voor kleinere bedrijven is het investeren in een wagenpark, heftrucks, logistieke werknemers en de nodige software vaak ondoenlijk. Bovendien betaal je wanneer je kiest voor transport uitbesteden enkel voor de transportcapaciteit die je daadwerkelijk benut. Wanneer de uitvoer afneemt, dalen dus ook de kosten. Een ander voordeel van uitbesteden is dat je, wanneer je slechts kleine ladingen vervoert, bijkomende kosten deelt met andere opdrachtgevers. Zo betaal je bijvoorbeeld de tolkosten samen met andere bedrijven die gebruik maken van hetzelfde transport.  

Transport uitbesteden; de voordelen van een expediteur

Ook wanneer jouw bedrijf wel beschikt over voldoende investeringscapaciteit om het vervoer zelf te regelen, biedt het kiezen voor een expediteur de nodige voordelen. Wet- en regelgeving verandert continu en klanten vragen om steeds flexibelere transportmogelijkheden. Deze zorgen worden door een goede expediteur uit handen genomen. Hierdoor hoeft het bedrijf nog nauwelijks te investeren in de organisatie en logistieke mankracht die normaal gesproken nodig zijn voor het regelen van het transport. Bovendien weet je zeker dat alles, inclusief documentatie, voortaan goed geregeld is.  

Weten hoe ik het transport voor jouw bedrijf uit handen kan nemen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik geef je graag een persoonlijk advies!