Transportation trends en ontwikkelingen in 2020

De logistieke sector is continu in beweging: ontwikkelingen op het gebied van automatisering en flexibilisering volgen elkaar in rap tempo op. Als ondernemer is het slim om altijd op tijd in te spelen op toekomstige ontwikkelingen in het wegvervoer. Voor een goede doorstroom van goederen is het immers belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste uitdagingen, trends en veranderingen. Weten op welke noviteiten in de transportation branche jij in 2020 moet inspelen? Ik zet de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor je op een rij!

Transportation trend #1. Duurzaam transport

De hele supply chain heeft te maken met een groeiende vraag naar milieuvriendelijk transport. Nu er steeds meer milieuwetgeving geïmplementeerd wordt en men bovendien naar alternatieven zoekt voor de duur geworden brandstof, staat groene logistiek weer volop in de belangstelling. Zo stelt Frankrijk een zogenaamde ecotaks in. Hierdoor zullen vrachtwagens voortaan een toeslag moeten betalen die afhankelijk is van de brandstofbesparing. Het loont daarom om te investeren in milieuvriendelijk wegvervoer: wie met een energiezuinige motor rijdt zal bijvoorbeeld een lagere toeslag betalen. Bovendien vinden steeds meer afnemers het belangrijk om zaken te doen met partijen die inzetten op duurzame supply chain management.

Transportation trend #2. Optimalisatie van het wegtransport

In 2020 staat geoptimaliseerd wegtransport centraal in de logistiek branche. In de transportation sector zal in 2020 namelijk nog meer geïnvesteerd worden in slimme track en trace processen. Tags worden slimmer gemaakt en vaker gebruikt, waardoor de logistieke informatiestroom nog beter wordt. Door de toenemende druk op het wegennetwerk wordt het immers nog belangrijker om slim te transporten en daardoor zo min mogelijk tijd te verliezen. Doordat voertuigen verbonden zijn met het internet wordt het bovendien eenvoudiger om routes te wijzigen en te optimaliseren.

Transportation trend #3. Effectiever samenwerken

De klant is koning, ook in 2020. Afnemers hebben behoefte aan meer flexibiliteit en verwachten snelle, goede leveringen. Hierdoor is het noodzakelijk dat de logistiek blijft innoveren en investeren. Samenwerken om effectiever te kunnen leveren is bovendien een must. Hierdoor is het voor kleine spelers zeer aan te raden om gebruik te maken van de diensten van een expediteur. Zo kan men ook als transportation niet de core business is, profiteren van een groot netwerk en schaalvoordelen. 

Transportation trend #4. Flexibiliteit

Steeds meer organisaties en winkels willen slechts een kleine voorraad bezitten. Hierdoor moeten zij vaker bevoorraad worden en vragen zij om kleinere leveringen. De transportation branche zal ook in 2020 rekening moeten houden met deze ontwikkelingen. De mogelijkheid om via een expediteurs deelladingen te leveren, kan in zulke gevallen bijvoorbeeld uitkomst bieden. Ook het afsluiten van samenwerkingsovereenkomsten zullen nodig zijn om de gevraagde flexibiliteit te kunnen garanderen.

Benieuwd naar meer transportation ontwikkelingen in 2020? Neem contact op!

Weten wat ik als expediteur voor jouw bedrijf kan betekenen op het gebied van transportation? Neem dan nu vrijblijvend contact met mij op! Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.